Varenie

Nielen v hudbe a móde, ale aj v gastronómii boli 90. roky riadne divoké. Obľúbené recepty sa varili v ikonických kuchyniach Karmen s červenými kuchynskými skrinkami a bielou pracovnou doskou. Nesmel chýbať sporák a prví pomocníci do kuchyne.
Kulinársky “boom” sa síce nedá porovnať so súčasnosťou, ale jedlá, ktoré sme jedli, určite nájdete aj teraz na menu lístkoch vo viacerých reštauráciách.

Čo bolo veľkým hitom?

Gordon bleu, černohor a absolútnym hitom boli kuracie prsia Diana! Neviete, čo to je? Sú to kuracie prsia na prírodno, zapekané s eidamom a ako príloha polovica hranoliek a polovica ryže. Obľúbeným dezertom bolo gaštanové pyré a veľký kus punčáku. Na desiatu do školy nesmel chýbať vlašák, ruské vejce či parížsky šalát v žemli, ale aj rokmi obľúbená tatranka.
Ak ste prišli do reštaurácie, tanier bol vždy ozdobený listom zeleného šalátu, kyslou uhorkou, plátkom paradajky a zelenej papriky. Postupne sa začali otvárať fastfoody, prvé pizzerie či ázijské bistrá.

Ak by ste si chceli pripomenúť chute 90. rokov, pripravte si kuracie prsia Diana, punčový rez a ruské vajce u vás doma:


Ruské vajce s chlebom

Potrebujeme:

  • 600 g zemiakov
  • 100 g liptovskej salámy
  • 1 ks zaváranej karotky s hráškom
  • 4 ks zavarených uhoriek
  • 100 g sterilizovanej červenej papriky
  • 200 g majonézy
  • 180 ml smotany na šľahanie
  • 1 PL horčica
  • 1/2 ČL soľ
  • 1/2 ČL mleté čierne korenie
  • 2 PL worchestrová omáčka
  • 4 ks vajíčka
  • 50 g suchej salámy
  • zmes na domáci chlieb
Ruské vajce s chlebom zdroj: prozeny.cz

Postup

V šupke uvarené a očistené zemiaky a kyslé uhorky si nakrájame na menšie kocky, tak isto nakrájame salámu na tenké prúžky. Pridáme scedenú karotku s hráškom, posypeme soľou a mletým čierným korením. Majonézu zmiešame spolu so smotanou, pridáme horčicu a worchestrovú omáčku. Majonézu zmiešame s pripravenou zmesou, všetko dobre zmiešame. Necháme v chlade chvíľku postáť. Medzitým si uvaríme natvrdo vajíčka. Zmes na chlieb vložíme do domácej pekárni a pripravíme si čerstvé pečivo. Do malých misiek poukladáme šalát, naň položíme plátky vajíčka a salámy a dáme znovu do chladničky vychladnúť. Podávame s čerstvo upečeným chlebom.


Kuracie prsia Diana s ryžou a hranolkami

Potrebujeme:

  • 250 g kuracie prsia
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • olej
  • 450 g šunky
  • 250 g toastovacieho syru
  • 1 ks broskyňový kompót, polovice
  • 300 g ryže
  • 6 ks veľkých zemiakov
Kuracie prsia Diana s ryžou a hranolkami zdroj: recepty.turiec.net

Postup:

Očistené, osolené a okorenené kuracie prsia opečemie na panvci z oboch strán. Vložíme ich jánskej misy alebo do pekáču, na vrch poukladáme zavárané broskyne, prekryjeme šunkou a syrom. Vložíme do vopred rozohriatej rúry a pečieme pri 180°C.
Medzitým si pripravíme čerstvnú ryžu v hranolky. Na urýchlenie varenia môžeme použiť ryžovar a fritézu.


Punčové rezy

Potrebujeme:

  • 2 ks vajcia
  • 2 PL práškového cukru
  • 2 PL polohrubej múky
  • 1 ks kypriaceho prášku do pečiva
  • 400 ml malinového sirupu
  • červené potravinárske farbivo
  • ribezľová marmeláda na potretie
  • 250 ml voda
  • 350 g kryštálového cukru
  • 4 g kyselina citrónovej
  • Ks punčovej arómy
  • punčová poleva
Punčové rezy zdroj: Pixabay

Postup

Zo štyroch vajíčok si upečieme dva pláty piškótového cesta, jeden žltý a druhý zafarbými ružovým potravinárskym farbivom. Piškótové cesto si pripravíme vyšľahaným práškovým cukrom s bielkami, žĺtka vyšľaháme s preosiatou múkou a polovicou kypriaceho prášku. Žĺtkovú a bielkovú zmes zmiešame dokopy a pečieme vopred rozohriatej rúre. Do druhého plátu pridáme do žĺtkovej zmesi ružové farbivo.
Medzitým si pripravýme punčovú zmes. Vodu, malinový sirup, rum a citrónovú šťavu privedieme do varu a necháme prevrieť a vychladnúť. Pláty rozkrojíme na pol. Na spodný plát pridáme džem a prekryjeme druhým plátom preliatym dostatočného množstva sirupu, aby bolo cesto vlhké. Opäť potrieme džemom a preložíme ďalším plátom, ktorý polejeme sirupom a natrieme džemom. Takto vrstvíme podľa chute. Dáme vychladnúť aspoň na 4 hodiny alebo necháme odstáť v chlade aj celú noc. Na záver si pripravíme cukrovú polevu a prelejeme ňou vrch rezov. Znovu dáme do chladu na chvíľku odstáť, môžeme podávať s mätovými listami alebo roztopenou čokoládou.